HOME PAGE Antique Restaurant Culture & Art Kusadasi Information Activities
Onroerend goed.( TAGS )
Waarom kopen ?Regels en voorschriften,Bankzaken!,Waarom kopen? huizen kijken....

 

 

ONROEREND GOED.                                                                                                                                                                                                                      

Waarom kopen ?
Regels en voorschriften !
Bankzaken !
Waarom kopen? Huizen kijken !

Voor meer informatie: info@allesoverkusadasi.nl

 

Een huis of grondbezit aanschaffen in Kusadasi als buitenlander is relatief makkelijk,veilig en risicoloos als je bekend bent met de regels en voorschriften.Kusadasi (Turkije)is een intressant alternatief geworden voor de onbetaalbare huizenmarkt in Spanje,Portugal,Frankrijk,İtalie en Griekenland.Hier vindt je het prijsniveau van 20 jaar geleden in zuid-europa.Maar ook hier beginnen de prijzen te stijgen.Dit en het feit dat de Turkse wetgeving nog niet zo lang geleden het verwerven van onroerend goed door buitenlanders beduidend heeft vereenvoudigd,zorgen ervoor dat enkele tienduizenden Europeanen de laatste jaren een huis in Turkije hebben aangeschaft.Kom je in Kusadasi dan zal je versteld staan van het aantal makelaars(?)-kantoortjes wat je hier zal aantreffen.İedereen probeert mee te profiteren van deze nieuwe en snel groeiende markt.

 

-İs het intressant om een huis,apartement of grond te kopen in Kusadasi?

Het gunstige klimaat,het strand,de zon,de zee,de gastvrije locale bevolking,de gunstige huizenprijzen,de veel lager kosten van levensonderhoud in combinatie met een snel groeiende toeristische markt en een stabiel groeiende economie zorgen voor een hoog verwachtinspatroon betreffende de prijssteigingen in de onroerend-goedsector.Dus als investering niet onintressant en nu nog heel betaalbaar.Turkije heeft decennia lang te maken gehad met een torenhoog inflatie-percentage,maar dat is in 2003 en 2004 drastisch omlaag gebracht.Met als gevolg dat men nu zelfs een een hypotheek-systeem wil gaan invoeren,waardoor het verkrijgen van een eigen huis voor een grote groep mensen in Turkije een stap dichterbij is gekomen.Ook dit gaat invloed uitoefenen op het prijsniveau van de locale huizenmarkt.De kust-strook is in deze sector altijd populair geweest en grond-en huis-eigenaren schijnen hier een zonnige toekomst te gemoed te gaan!Let wel;onroerend goed prijzen zijn in 2008 redelijk gestagneerd en soms zelfs iets lager dan 2007.Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het te grote aanbod van nieuwbouw. 

 


Regels en voorschriften:

Waar moet ik rekening mee houden en wat is belangrijk bij het aanschaffen van grond,een woning of apartement?

Alle aankoop- en verkoop-transacties worden in Turkije geregistreerd bij het Tapu-Bureau,vergelijkbaar met het Nederlandse
kadaster.Hier ontvangt de koper een eigendomsbewijs en dat heet het"tapu".Op dit Tapu-bureau bij de gemeente worden alle registraties bijgehouden.İnschrijvings-kosten varieren vanaf ongeveer 25 Euro.
Koper en verkoper moeten hier onder overlegging van hun legitimatiebewijzen,recente pasfoto's en een uitreksel van het geboorteregister de koop officieel laten bekrachtigen.
De Tapu is dus je bewijs van inschrijving en je eigendomsbewijs en de Tapu wordt enkel en alleen door het Gemeentelijk Tapu-kantoor afgegeven.Dus het is niet te verkrijgen via een advocaat,notaris of net nieuw gemaakte"goede"vrienden.
Bij de inschrijving van buitenlanders wordt normaal gesproken een beedigde tolk ingezet.
Wanneer er geen anders luidend testament is,geschiedt de successie aan erfopvolgers het zelfde als in Nederland of Belgie.
Belasting wordt alleen geheven over het bij het Tapu-bureau (kadaster) geregistreerde object(grond,huis,apartement).
Belastingtarieven over de op de Tapu vermelde aankoopwaarde liggen als volgt:Gebouwen 0.2%,bewoonbare gebouwen 0.1%,
grondstukken buiten de bebouwde kom 0.2% en binnen de bebouwde kom 0.1%.
Heb je je Tapu dan gaan we nu voor de İskan,de vestigings-vergunning,een verklaring van de gemeente dat je in de betreffende
woning mag wonen.Als je een woning zou kopen waarvoor nog geen İskan is afgegeven,dan moet je die opnieuw aanvragen bij de
gemeente.Kosten voor zo'n aanvraag varieren van 250 tot 450 Euro afhankelijk van het object,afmetingen en de locatie..De İskan heb je nodig bij de aanvraag voor water(ongeveer 80 Euro) en elektriciteit(ongeveer 100 Euro).Mocht je onroerend goed via een makelaar aanschaffen (wat wel aante raden is),dan regelt deze meestal alles betreffende de İskan en aansluitingen of bemiddelt i.i.g.daarin.

 

 

Bankzaken:

Kan ik in Kusadasi een bankrekening openen?

Buitenlanders kunnen in Kusadasi (Turkije) bij iedere bank een rekening openen.Allereerst ga je met een legitimatie bewijs naar het belastingkantoor om een belasting nummer aan te vragen.Dit als formaliteit om bij de bank een rekening te kunnen openen.Met dit belastingnummer en een kopie van je legitimatiebewijs
en een adres kan je per direkt een rekening openen in lira's,euro's,ponden of dollars.

Geld overmaken van Turkije naar Belgie en Nederland:

Stel dat je bijvoorbeeld je huis in Kusadasi verkocht hebt en je wilt dat geld overmaken naar huis,dan is dat geen pobleem.
İnternatinale geld transfers zijn in Turkije niet verboden.De bank in Turkije heeft wel,net als in Belgie en Nederland,de
plicht om bij grote geldbedragen melding te maken bij het Meldingspunt Ongebruikelijke Transacties.Het geld wordt dus altijd overgemaakt.

Een hypotheek regelen voor een huis in Turkije is heel moeilijk zo niet onmogelijk. Je zal dat met eigen middelen moeten doen. Het opnemen van de overwaarde van je huis in Nederland is een oplossing. Vergeet alleen niet dat de hypotheekrente over dit bedrag niet fiscaal aftrekbaar is, maar het bedrag kan wel als schuld in box 3 worden opgegeven aan de Belastingdienst
(even contact opnemen met je belasting-consulent).De Oudejaars-loterij lijk me het meest ideale.

Huizen bekijken:                                                                                                                                                       

Wil je een indruk krijgen van wat er te koop is in Kusadasi,woningen,apartementen,villa's of grond,klik dan hier(LİNK) en snuffel wat rond.
Ben je in Kusadasi of kom je hier naar toe en je wilt  meer weten,kom dan gewoon even bij me langs.Vragen kost niets!
En na 20 jaar in Kusadasi te hebben gewoond kan ik je echt wel vertellen van wat,wie,waar en hoe.Tevens kunnen we het totale huizen aanbod in Kusadasi en omgeving van verschillende makelaars laten zien in een rustige rustieke omgeving.Dan kan je je rustig en relaxed orienteren in het hele aanbod,inplaats van naar makelaar naar makelaar te gaan.Kom gerust eens langs.
Je mag natuurlijk ook mailen. Mail adres: info@allesoverkusadasicom
p.s. Alle boven genoemde bedragen en percentages zijn bedoeld als richtlijn en onder voorbehoud.Voor meer informatie: turkije-makelaar startpagina.nl  en
www.dutchembassy.org.tr

 

 

 

 

 

 

 

 

Share or Comment !!NAVIGATION
See all content under Kusadasi Information category
5€ FREE !!!

Click on ticket to print !
Aub, laat hier uw beoordeling achter !!

Akset Tanitim ve Danismanlik 2008
Designed and Coded by Emrah TOY (2008)